Zwembad de Plons

Informatie

De gemeente Beuningen is voornemens in het huidige zwembad de Plons te vervangen door een nieuw te bouwen accommodatie. Als mogelijk plaats heeft de gemeente de Ooygraaf in Beuningen in gedachten.

De Sportraad heeft op verzoek van de gemeente Beuningen haar visie aan uitgebracht met dit project. Bij het vaststellen van de visie is gebruik gemaakt van het rapport “Zwemmen in Beuningen opgesteld door Drijver en Partners op 17 september 2020. Onze visie valt uiteen in drie punten:

1. Maatschappelijk.
Beuningen ligt in een waterrijk gebied. De zwemvaardigheid van haar inwoners moet een belangrijke doelstelling voor de gemeente Beuningen zijn. Op dit moment wordt dit doel met de bestaande voorzieningen bereikt.

2. Sportief.
Zwemmen is zonder discussie een erg goede manier van bewegen. Vooral het recreatieve zwemmen zou om die redenen voor alle leeftijdsgroepen aantrekkelijk en laagdrempelig te bereiken moeten zijn en sterk gestimuleerd moeten worden.
Het aanbod van een zwembad creëert de vraag voor zwemsport in verenigingsverband. Zonder een zwembad zijn lokale verenigingen die afhankelijk zijn van “zwemwater” niet levensvatbaar. Het uitwijken naar zwemwater buiten de gemeente wordt door die verenigingen niet als een realistisch scenario gezien.

3. Economisch
Een zwembad hebben en houden is een kostbaar onderdeel van de sportinfrastructuur. Cijfers in het rapport laten zien dat het niet of zeer moeilijk rendabel is te maken. Daarmee wordt de keuze voor een zwembad in de gemeente vooral een politieke en geen economische.
Daarnaast hebben wij ook ongevraagd een aantal punten geadviseerd aan de gemeente:

Doe onderzoek naar regionale ontwikkelingen.
In de omliggende gemeenten (Nijmegen, Wijchen en Druten) hebben een zwemaccommodatie van prima niveau. Er is dus veel aanbod rondom Beuningen. De effecten daarvan en vooral de mogelijkheden die dat biedt zijn niet onderzocht. Dat dient in onze optiek wel te gebeuren.
Tevens hebben wij advies uitgebracht over:

Instandhouding van huidig zwembad
Als Sportraad vinden wij het huidige zwembad gedateerd qua voorzieningen. Ook wij denken dat de bezoekersaantallen zullen dalen bij instandhouding.

Renovatie.
Wij vinden renovatie geen optie. De investering is substantieel. Maar functies en faciliteiten blijven gelijk. Voordeel van renovatie is de huidige locatie. Deze is goed bereikbaar voor vooral de oudere recreatieve zwemmers.

Nieuwbouw
Wij vinden als Sportraad nieuwbouw de beste optie.
De verwachting is dat de gemeenteraad in de loop van 2021 een besluit zal nemen. Wij worden als Sportraad betrokken bij het definitieve voorstel van het College van B&W aan de gemeenteraad.

Lopende adviezen

Lees hier meer informatie over de lopende advies cases van ons.